Minden, ami HR

HR Budapest

5 dolog, amit még mindig nem tanultunk meg a sikeres állásinterjúhoz

2015. július 29. - HRBP

allas-interju.jpgHa beírjuk a keresőbe, hogy sikeres állásinterjú 23000 találat jelenik meg, Hát ez nem kevés, ennek ellenére még mindig találkozom az interjúk folyamán olyanokkal, akik a legklasszikusabb hibák miatt esnek ki. Nézzük mire nem figyelnek egy interjú folyamán a jelöltek.

1. Kihez is megyek?

Még mindig az egyik leggyakoribb probléma, hogy a jelöltnek fogalma sincs arról, hogy melyik céghez érkezett, az a bizonyos cég mit csinál. Olyat pedig, hogy hol foglal helyet az adott vállalat a piacon már kérdezni sem merek. Ha éppen nagy munkakeresésben vagyunk és sok helyre beadtuk az önéletrajzunkat előfordulhat, hogy egy rövid telefonos egyeztetés alatt kapcsolunk, hogy ki is hívott minket. ilyenkor érdemes kérni egy emlékeztető email, ott már látjuk is, hogy melyik cégről van szó és könnyedén utána tudunk nézni. Nincs annál kellemetlenebb ha már az első 5 percben elbukunk egy ilyen evidens dolgon.

interju.jpg

2. Tegezés - magázás

Manapság nagy trend, hogy mindenkivel tegeződünk, hiszen a nagyvállalatok többségénél a tegeződés a bevett szokás. DEEE... mielőtt gondolkodás nélkül letegeznénk a telefon másik oldalán beszélő személyt, számoljunk háromig és kérdezzünk rá, mivel egy fiatalos hang még nem jogosít fel minket semmire. Ugyanez érvényes a személyes interjún, vagy kérdezzük meg, hogy tegeződhetünk-e  vagy várjuk meg amíg erre a másik oldalról érkezik a felajánlás. Nap mint nap találkoztam ezzel a jelenséggel, és néha elég kellemetlen szituáció is ki tud belőle alakulni.

3. Öltözék

Napjainkban itt is eléggé fellazultak a szabályok, azonban vannak ruhadarabok amiket jobb mellőzni. Ilyen pl a gumicsizma, a kivágott felső, a nadrágnak használt leggings, vagy a szakadt farmer. nekem is volt szerencsém néhány érdekes élményt begyűjteni. Az egyik egy recepciós jelölt volt (itt jelezném, hogy külön jeleztem neki, hogy ez front office, tehát elsőként mindenki vele fog találkozni, aki a cégünkhöz érkezik) ennek ellenére az interjún gumicsizmában, bolygós leggingsnek használt nadrágban és fehér toppban érkezett, és egy "Bocs a gumicsizmáért, de esik" mondattal kezdte. Hát igen, nem nyert felvételt.

Az öltözködésnél nem az a lényeg, hogy mindenki kiskosztümben és öltönyben jelenjen meg, de itt is érdemes megnézni, hogy milyen céghez és milyen pozícióra hívtak be minket és ennek megfelelően kiválasztani a cégnek és a számunkra is megfelelő ruházatot.

interju2.jpg

4. A nagy számok törvénye

Nagyon sok interjún teszik fel ugyanazokat a kérdéseket hol ilyen, hol olyan köntösben, de úgy gondolom az internet korában már elég könnyű felkészülnünk egy ilyen beszélgetésre. Így a válaszainkat és mondjuk úgy, begyakorolhatjuk, ezzel is elkerülve, hogy olyat mondjunk amivel azonnal kikosarazzuk magunkat. A legjobb példám erre a következő:

"Én: És miért a mi cégünkhöz adta be a pályázatát.

Jelölt: Hát igazából be adtam sok helyre, aztán gondoltam a nagy számok törvénye alapján valami bejön."

Nos egy igazi lojális kolléga jelölttel álltam szemben úgy érzem. Hasonló még, a "nem tudom mit csinál a cég, csak mondták, hogy küldjem el a cv-m"; engem csak a nettó fizetés érdekel, nem érdekel, hogy az milyen bruttó bért jelent a cégnek". "ez egy nagyon jó kérdés, nem is tudom, hogy mik a jó tulajdonságaim így hirtelen".

tehát mielőtt elmegyünk egy interjúra és még nincs nagy tapasztalatunk benne, akkor kicsit nézzünk körül az interneten, hogy milyen kérdésekkel találkozhatunk.

5. Panaszdömping

Amikor valaki szeretne munkahelyet váltani, annak nagyon sok oka lehet. Új kihívás, több bér, kellemetlen kollégák és/vagy vezető, stb. Egy dolog azonban azt mondani, hogy az új vezetővel nem találtuk meg a közös hangot vagy kb 10 percig panaszkodni és szidni a céget a jelenleg még dolgozunk. Ilyenkor felmerül a kérdés bennem, hogy ha tőlünk megy el és valami nem tetszik neki, akkor a mi cégünket is ilyen nagy lelkesedéssel fogja szidalmazni? Én azt vallom, hogy cégről vagy jót vagy semmit, legalábbis egy állásinterjún. Nagyon fontos a megfelelő csomagolás, abból, ha valaki azt mondja, hogy nem találtuk meg a közös hangot, pontosan tudni fogom, hogy mire gondol, egyben az is kiderül, hogy remek diplomatikus érzékkel rendelkezik a jelöltünk:)

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr237658514
süti beállítások módosítása