Minden, ami HR

HR Budapest

5 munkahelyi öltözék, avagy mi van a dress code mögött?

2015. augusztus 03. - HRBP


dress_code_02_1.jpgFriss munkavállalóként bekerülni egy vállalathoz sok újdonságot rejt. Az egyik ilyen a dress code. Egyre kevesebb emberrel találkozom, akik a belépés előtt tájékozódnak arról, hogy az adott cégnél milyen öltözék is a megengedett.

Vannak olyan cégek, ahol írásba van foglalva  a megfelelő dress code, máshol pedig íratlan szabályként tartják számon. Először is nézzünk néhány alapszabályt, ugyanis nem csak akkor kell figyelni az öltözködésünkre, ha arra külön figyelmeztetnek.

Ami tilos:

1. Miniszoknya, sort, flip-flop - nem a strandra indultunk

2. Kivágott felső - és nem is szórakozni

3. Leggings nadrágként használva - a harisnya fölé is veszünk szoknyát, ez kb. ugyanaz

4. Átlátszó ing trikó nélkül (férfiak) - senki nem kíváncsi egy mellbimbóra sem

5. Teljesen átlátszó felső rész - ahogy a melltartóra sem

dress.jpeg

Casual

Általános utcai viselet. Farmer, póló, ing, elegáns, de laza öltözék, de arra figyeljünk, hogy nem a haverokkal találkozunk, hanem egy munkahelyre megyünk.

Smart casual

Sokban hasonlít az előzőre, de egy kicsit már formálisabb. Vászonnadrágot és inget jelent. Ilyen esetben a farmert inkább tegyük el a hétvégére. Nők esetében is az elegánsabb irányt érdemes követni, de a kis kosztüm még nem kell.

Business standard

A klasszikus irodai viselet. Ha valaki látta már a Suits c. sorozat bármely részét, akkor tovább nem is részletezném. Ha nem akkor tudnunk kell Business standard nem más, mint az öltöny, ing és nyakkendő, a nőknél pedig a kicsivel térd fölött érő szoknya, blúz és lehetőleg zárt elejű cipő, ami nem túl magas. Színekben a fekete fehér a legelfogadottabb, de mostanában már lehet a sötétkék és szürke árnyalataiban is gondolkodni.

anna_blog2.jpg

Mi van ha nincs dress code?

Ilyen esetben az első nap előtt érdemes érdeklődni a HR-estől, hogy még csak véletlenül se kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Ha erre nincs mód vagy elfelejtettük, akkor első napon próbáljuk meg a smart casualt, és figyeljük meg, hogy többiek milyen ruhát viselnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr457663606
süti beállítások módosítása