Minden, ami HR

HR Budapest

A vezetőnek látszó tárgy = főnök

2015. november 01. - HRBP

120_bigger.jpgNincs olyan ember, persze tisztelet a kivételnek, aki ne találkozott volna már szörnyű főnökkel. Az igazat megvallva már maga a szó is, hogy főnök valami érthetetlen felsőbbrendűséggel van felruházva, ellentétben mondjuk a vezető szóval. Munkám során rendszeresen figyelem, hogy ki minden mondja magát, vagy ki minek nevezi a felettesét. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy valaki főnök vagy vezető.

Erről rengetek mókás kép kering az interneten. 

Nekem ez az egyik kedvencem:

boss-vs-leader-800x800.png

Mesterien ábrázolja a különbséget, ugye? De hogyan vehetjük észre, hogy a nem megfelelő kvalitású személy foglal helyett a létra felső fokán?

1. Elvárja, hogy tiszteld

A tisztelet ősidők olyan egy dolog, amit erővel nem lehet megkapni, csakis kiérdemelni. Azon vezetők, akik tudják, hogy ez soha nem fog bekövetkezni egyszerűen kierőszakolják a csapatukból. Az ilyen emberek azt gondolják, hogy ha minél hangosabbak annál jobban tisztelik őket, sokszor hangoztatják, hogy ő aztán micsoda vezetők és ha valamit véletlenül sikerül letenniük az asztalra, az évek mesélik újra és újra.

2. Félti pozícióját

Mindent megtesz azért, hogy a beosztottjai még csak véletlenül se kerüljenek olyan helyzetbe, hogy esélyük legyen az ő pozíciójára. Nem tanít, csak hátráltat. A feladatkiosztásában nincs logika. Elmondása szerint szeretné átadni a tudását a valóságban csak annyit mond, majd megtanítom neked, ha éppen olyan feladatunk lesz.

0f7e21d.jpg

3. Nincs saját gondolata

Volt már olyan, hogy elmondtál egy ötletet a felettesednek és nem sokkal később a sajátjaként adta el? Nos ez elég bicskanyitogató tud lenni. Szerencsére ezt ki lehet védeni, azzal, ha dokumentálunk, későbbiekben még jól jöhet.

4. Ha leszúrást kap, menekülj

Az érzés, amikor fogalmad sincs, hogy miért kapod a leszúrást a főnöködtől...na, az azért van, mert őt valaki elővette egy el készült feladat miatt és hát nincs olyan, hogy ő hibázott. Az kis szótárában ez a nem szerepel. Csak az emberei ronthatják el. Hasonlót tapasztalhatsz egy éves értékelésen is, amikor nem azt mondja el, hogy te miben tudsz fejlődni, hanem rád vetítve a saját hiányosságait ismételgeti.

5. Neki minden jár

Ez egy kicsit összeköthető a tisztelettel, hiszen az is jár és minden más is. A klasszikus főnökök mindent magukat akarnak és nem a csapatuknak. Ha megkérdezed, hogy miért, csak annyi a válasz: mert ez nekem jár. 

Még több érdekesség a HR világából a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr838041344
süti beállítások módosítása