Minden, ami HR

HR Budapest

3 tipp, hogy megkapd a fizetésemelést

2015. november 21. - HRBP

ber.jpgJó pár évvel ezelőtt fizetésemelést kérni az egyik legnehezebb dolog volt a világon, talán nem is nagyon mertük megtenni. Ha mégis, akkor remegő lábbal és gyomorral sétáltunk be a főnökhöz. Szerencsére mára  helyzet azért sokat javult, ám a téma még mindig nagyon kényes. A sikeres bértárgyalásnak van pár fő pillére, amit érdemes átgondolni, mielőtt kopogtatunk az ajtón.

Mire alapozzuk, hogy emelést szeretnénk kérni.

Az egyik legfontosabb, hogy ne azért kérjünk magunknak fizetésemelést, mert a szomszéd szobában dolgozó Marika, vagy az újonnan belépett kolléga is többet keres nálunk. Sajnos ez tárgyalási alapnak elég szegényes lehet. Gondoljuk át, hogy mennyi időt töltöttünk a cégnél, a bérünk a piachoz képest milyen, mivel tudunk hozzájárulni mi a magasabb bér elnyeréséhez. Szedjük össze az eddig elért eredményünket, és hogy a jövőben mit tudnánk még vállalni. Itt gondolhatunk új projektekre, de akár egy képzésre, ami által a kibővült tudásunkat jobban tudja alkalmazni a cég, vagy akár a nyelvismeret bővítésére. Ezek már jó alapjai lehetnek egy megbeszélések. 

Készülj fel a válaszokra

Érdemes átgondolni, hogy milyen válaszokra számíthatunk a vezetőtől a béremelési kérésünkre, így ha nemleges visszajelzést kapunk, akkor nem kell lezártnak tekintenünk a beszélgetést. Sokan hivatkoznak a szűkös keretekre, itt válaszul felhozhatjuk a már fent említett egyéb projektek és képzések bevállalását.

Fontos azt is átbeszélni, hogy kinek mi a terve a másikkal. Érdemes kihangsúlyozni, hogy hosszútávon is a cégnél képzeljük el a mindennapjainkat, tehát nekik a munkaerő megtartás fontossága szempontjából is előnyös, ha konszenzusra jutnak. Legyünk bátran határozottak, hiszen kis nyusziként senki nem fog bízni sem bennünk, sem a tudásunkban.

ber2.jpg

Tudjuk, hogy mennyit akarunk keresni

A bértárgyalás előtt nézzünk körbe a piacon, hogy mennyit is érünk és a hozzánk hasonló kaliberű emberek mennyit keresnek. Fontos meghatározni, hogy mi milyen szektorban és mekkora cégnél vagyunk. Például egy marketinges teljesen más bérezésen mozog egy kis kereskedelmi cégnél, ahol nem kell nyelvet használni, mint egy multi marketing osztályán. Ha meghatároztuk az összeget, érdemes kicsit többet mondani, hogy legyen miből alkudni. Figyeljünk arra, hogy a realitás talaján maradjunk, mert ha esetleg túlságosan elrugaszkodunk még a végén elengedik a kezünket, mondván úgysem tudják teljesíteni a kérésünket. Azonban ha reálisak maradunk a tapasztalt vezetők nem fognak pár ezer/tízezer forint miatt megválni egy jó munkaerőtől. 

A fizetésemelés kérésnél számítanunk kell arra, hogy ez nem az egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Az is lehet, hogy bónuszrendszert ajánlanak fel, vagy csak a következő évi költségvetésbe fér bele. Érdemes kicsit tájékozódni, hogy mikor van a cégünknél a büdzsé tervezés, és akkor jelezni, hogy mire tartanánk igényt. 

Még több érdekesség a HR világából a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr698096840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szükség van-e fizetésemelésre? 2015.11.22. 19:45:11

Az MSZP a véleményvezérek körében kezd olyan lenni, mint a nyuszika abban a bizonyos viccben. Ha sapka van rajta az a baj, ha nincs az a baj. Fidesz-bérencezik, majd  számon kérik, hogy miért áll mindig szemben a Fidesszel? Anyagi csődről beszélnek, de...
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása