Minden, ami HR

HR Budapest

Ki kicsoda a HR szakmában?

2015. október 16. - HRBP

hr-technology.jpg2015-ben a HR szakmában tevékenykedni körülbelül olyan, mint 10 évvel ezelőtt kommunikáció szakra járni. Mindenki megpróbálja, mert nincs jobb ötlete. Pont ebből kifolyólag a szakma az utóbbi években nagyon felhígult.Az újabbnál újabb fejvadász cégek úgy nőnek ki a földből, mint a gomba. Sok kezdő HR-essel beszélgetve rájöttem arra, hogy nincsenek is tisztában azzal, hogy egy-egy pozíció mit is takar azon a területen ahol keresnek. A nagy megdöbbenés azonban akkor történt, amikor a saját szakmájukban sem tudják a különbséget egy HR generalista vagy egy specialista között. Azt mondjuk a fel lehet hozni a védelmükben, hogy számos esetben a vállalatok sem  fogalmaznak megfelelően egy munkakör meghirdetésénél.

Tegyük akkor tisztába, hogy melyek a leggyakoribb HR megnevezések és ezek mit takarnak, vagy mit kellene takarniuk.

1. Researcher: Feladata, hogy a munkaerőpiac tanulmányozásával az aktuális betöltendő pozícióra megtalálja a legalkalmasabb jelölteket. A beáramló önéletrajzokat szűri, a jelöltekkel tartja a kapcsolatot. A munkavégzéshez szükséges az informatikai ismeretek felhasználószintű alkalmazása, hatékony keresési és értelmezési képesség megléte. A pozíció betöltéséhez nagyon fontos, az angol min. középfokú ismerete és az általa keresett terület alapos ismerete. 

2. HR asszisztens/koordinátor: Feladatuk a menedzser munkájának háttértámogatása és a beáramló önéletrajzok rendszerezése. Teendői főleg adminisztratívak, de egyes munkahelyeken a toborzásban is részt vesz. Az emberi erőforrások szakirányt végzett hallgatók általában HR-asszisztensként kezdik pályafutásukat, majd a megfelelő szakmai tapasztalat megszerzésével kutatói vagy HR-generalista pozícióba lépnek.

hr_main_2.jpg

3. Fejvadász/recruiter/toborzó: Ezzel a munkakörrel főleg a tanácsadó cégeknél találkozhatunk, de ma már egyre elterjedtebb, hogy a nagyvállalatoknál is dolgoznak saját recruiterek. Feladata  kifejezetten az új kollégák felvétele, az üres pozíciókra való keresések teljes körű lebonyolítása, egy vállalatnál jelentheti a hirdetések feladásától egészen a belépésig, egy tanácsadó cégnél pedig a kereséstől egészen a jelölt elhelyezéséig. Munkájáért teljes körű felelősséget vállal, ezért tapasztalat mindenképpen szükséges hozzá. Általában nem kizárólag HR területről lehet jelentkezni, de mindenképpen fontos a jó emberismeret, a humánus beállítottság és a rugalmasság. 

4. HR specialista: A specialista a vállalat HR tevékenységének egy, vagy több meghatározott szegmenséért felelős, de még nem látja át az egész területet és nem dönt önállóan. HR területen szerzett tapasztalat előnyt jelent, de HR végzettség esetén nem elvárás. Szakmai gyakorlati helyeket is szoktak biztosítani ilyen pozícióban. 

5. HR munkatárs/generalista: Az álláshirdetésben a nagyvállalatoknál HR-generalista, kis- és középvállalkozások esetében HR munkatárs kifejezés is előfordulhat. A HR-generalista olyan középvezető, aki ellátja többek közt a toborzás-kiválasztás feladatait, munkatársak beléptetésének ügyintézését, a munkaköri leírások karbantartását, valamint a teljesítményértékelési és a cafeteria rendszer karbantartását. Feladatai közé tartozik a toborzás, kiválasztás, a tréningek szervezése és a juttatási kompenzációs csomagok kialakítása. A pozícióhoz többnyire 2-3 éves HR területen szerzett szakmai tapasztalatot várnak el.

pracownik-obs_ugi-biurowej.jpg

6. HR Business Partner: A HR Business Partner pozíció az Ulrich-féle modellben éles váltást jelent egy generalista vagy vezetőtámogató BP szerephez képest. A munkaügyi szakmai tudás háttérbe szorul, és felértékelődik az üzleti területen szerzett tapasztalat, a meggyőzőkészség és a rendszerekben való gondolkodás. Figyelnie kell az üzleti trendeket, és a folyamatok szervezésében is járatosnak kell lennie. Hatékonyan kell kommunikálnia a vezetőkkel, és képesnek kell lennie több komplex projekt egyidejű menedzselésére.

7. HR manager/Head of HR: Az emberi erőforrás (humán erőforrás, HR) tevékenység vezetője. A különböző HR-területek pl. bérszámfejtés, munkaügy, kiválasztás-toborzás, tréning, stb. munkáját irányítja. Felelős a HR folyamatok megszervezéséért, az éves tervek elkészítéséért. Kialakítja a jövedelem és kompenzációs, valamint a teljesítményértékelési rendszert.
Tagja a helyi szintű vezetésnek, illetve nemzetközi cég esetén folyamatos kapcsolattartási feladatai vannak a külföldi HR vezetőkkel. Felső vezetői pozíció lévén a munkakör betöltéséhez 5-7 év szakmai tapasztalatra, középfokú szakmai vagy felsőfokú, jellemzően angol-, német- vagy francianyelv-vizsgára van szükség.
 

Még több érdekesség a HR világából a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr197974591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.17. 12:35:09

Azért a Researcher inkább tartozik a fejvadász mellé, mint a recruiter/toborzó...

A HR Managert és a Head of HR-t se kellene keverni, mert menedzserből sok lehet, míg vezetőből egy. És persze a HR vezető se mindig tagja a felsővezetésnek, mondjuk a stratégiai EEM se igazán elterjedt...

HRBP 2015.10.17. 12:58:23

Szerintem meg manapság pont nem oda sorolható.
Nem keverem a két vezető pozíciót sem, én a legelterjedtebb megfogalmazásokat írtam le és ahogy írtam is, ahány cég, annyi elnevezés.

Backett 2015.10.18. 06:53:53

A HR generalista középvezető? Érdekes lenne.
És hol van a HR szakértő, aki már átlátja a HR folyamatokat és úgy felel egy-egy területért?
süti beállítások módosítása